Noc múzeí a galérií pripravili aj v Šarišskej galérii

21.05.2011 Prešov

Prešov 21. mája (TASR) – V Šarišskej galérii v Prešove pripravili na nedeľu 22. mája v rámci podujatia Noc múzeí a galérií tvorivé dielne pre deti a mládež pod vedením odborného výtvarníka. Andrea Vrábľová z galérie informovala, že program sa začne o 15. hodine a potrvá do 21. hodiny.
Pripravené je aj autorské čítanie poézie pre dospelých i rozprávok pre deti. Okrem toho sa najmenší návštevníci môžu tešiť aj na hru – Večerné hľadanie v galérii. Profesionálny reštaurátor vysvetlí, ako sa starať o umelecké dielo. Ako sa prideľuje umelecká hodnota a určuje kvalita diela, priblíži Marta Hrebíčková.
„Tvorivú dielňu pre deti povedie Eva Tkáčiková, autorské čítanie pre deti Peter Karpinský, ktorý je autorom rozprávkových kníh. Hry pre deti povediem ja,“ doplnila Vrábľová. Počas podvečerného sprievodu chlapcov a dievčat galériou budú predstavené diela na výstave Spomienka, pozornosť pri tom budú upriamovať na detaily. „Následne im predložím fotomontáže vybraných diel, ich úlohou bude nájsť a identifikovať časti, ktoré tam nepatria,“ vysvetlila Vrábľová.
Neskôr bude pokračovať Nočné hľadanie v galérii, pri ktorom v rôznych priestoroch budú ukryté na malých papierikoch indície so šiframi, ktoré musia deti vyriešiť. „Na poslednej odpovedi sa musí dohodnúť celý tím, keďže od nej závisí víťazstvo. Družstvo, ktoré ju uhádne najskôr, vyhráva,“ dodala Vrábľová. Otázky sa budú týkať diel výstavy Spomienka. Program bude pokračovať po 19. hodine odborným výkladom o štyroch maliarskych osobnostiach, ktorých mená sú tesne späté s metropolou Šariša. Vstup do galérie je voľný.
 

Vyberte región